Sjoeterz: bewegen in een real life game
Als je kinderen wilt laten bewegen dan kun je traditioneel denken vanuit bestaande sporten, maar dan zit je al gauw op het spoor van leren. Dat moet je dan vervolgens weer aantrekkelijk verpakken om tot de verbeelding te spreken. Dat kan natuurlijk en gebeurt ook. Maar je kunt het ook omdraaien. Denken vanuit een avontuur. Daar wil elk kind wel onderdeel van zijn namelijk. Daarom vind ik het Sjoeterz concept zo interessant. Dat spreekt in eerste instantie gewoon lekker tot de verbeelding, laat je los gaan in je fantasie. Het kind mag zichzelf zien als een soort held in een real-life game. Een soort Fortnite, maar dan in een fysieke vorm. Je speelt het niet met een controller, maar met je eigen lijf. Ook je hersens worden getraind, want je moet bij Sjoeterz codes verzamelen en puzzels oplossen. Het is echt heel uitdagend, want het spel vraagt daarnaast om heel veel loop-, klim- en klauteractie. Omdat twee teams tegen elkaar spelen ontstaat er een aanstekelijk fanatisme. Als spelbegeleider hoef je alleen maar mee te gaan in de beleving en af en toe wat positief te coachen.
Spannende actiemomenten
Die gedachte waarop het Sjoeterz concept rust, ligt ook in lijn met wat ik uit een onderzoek van PAP-NL op allesoversport.nl lees. Ik citeer hieruit:
Jonge kinderen hebben behoefte aan informele spelvormen met veel spannende actiemomenten en variatie. Verder willen jonge kinderen graag de spanning en het avontuur van het spel beleven tijdens het beoefenen van een sport. Zorg voor afwisseling en combineer spelletjes met oefeningen die met de sport te maken hebben. De wereld van jonge kinderen wordt verder veelal gekenmerkt door fantasie. Je kunt hierop inspelen door bijvoorbeeld bewegingen te koppelen aan het nadoen van iets of een les te organiseren aan de hand van een specifiek thema.
Harold Weerkamp
De Beleverij | Sjoeterz | Attack Voetbal
bewegen fantasie kinderen onderzoek spel sport uitdagen variatie